Het drogen van een Dry-Bag

Een Dry-Bag is herbruikbaar door de inhoud van de zak eenvoudig weer te drogen. Dry-Bag droogt bij elke temperatuur waarbij water de kans heeft te verdampen, dus ook in de zon of op de verwarming. Het meest optimale resultaat bereikt u echter als u de inhoud droogt in de oven. De kleinste maat Dry-Bag van 80 gram leent zich minder goed voor veelvuldig openen en sluiten van het zakje, drogen in de zon of op de verwarming valt aan te bevelen.

Attentie

Gebruikt u geen magnetron voor het drogen van de Dry-Bag klei. Dry-Bag kan dermate veel vocht opnemen dat de elektronica in een magnetron niet bestand is tegen het in korte tijd vrijkomen van zoveel vocht. Op eigen risico zou u hoeveelheiden tot maximaal 250 gram klei in een magnetron kunnen drogen al gelang de ventilatie capaciteit.
De zak, het doorkijkvenster en het ophangkoord zijn niet bestand tegen de hoge temperaturen in een oven en magnetron. De klei mag dan onbrandbaar zijn, de zak en het ophangkoord zijn dat niet. Droog dan ook nooit (onderdelen van) een Dry-Bag zak in een oven of magnetron.

Volg onderstaand stappen plan voor een optimaal droogresultaat in de oven.

Benodigdheden:

• Een bakblik
• Bakpapier
• Een grote platte lepel
• Een Ty-Rap of een koord van 20 a 30cm lengte
• Bij voorkeur een schenktuitje met grote opening

    Stap 1 – De oven

Haal het bakblik uit de oven en leg ruim bakpapier op het bakblik. Verwarm de oven op 130C.
Deze foto toont een verzadigde Dry-Bag (links) en een nieuwe Dry-Bag (rechts)

    Stap 2 – Openen van de Dry-Bag

Verwijder de sluiting van de Dry-Bag en gooi deze weg.

    Stap 3 – Het bakblik vullen

Leeg de zak op het bakblik met bakpapier.




Richtlijn is dat een hoeveelheid van 500 gram Dry-Bag klei een gemiddeld bakblik voldoende vult. 1.000 gram is eveneens mogelijk maar de kans op morsen wordt groter. Bijvoorkeur droogt u in hoeveelheden van 500 gram.




Verspreid nu de klei gelijk over het bakblik.






    Stap 4 – Drogen in de oven



Als de oven een temperatuur van 130 graden heeft bereikt plaatst u het bakblik op de laagst mogelijke positie in de oven.







Het drogen van 500 gram klei duurt ongeveer 1 uur. Schep de klei na een half uur om met een platte lepel.
(gebruik oven wanten)





De klei is volledig droog als deze weer zijn originele lichtbruine kleur heeft gekregen.





    Stap 5 – Vullen van de zak


Schep of giet nu de klei weer terug in de zak.





Sluit de zak met een (hersluitbare) Ty-Rap of met een stevig koord.

U kunt nu uw Dry-Bag weer opnieuw gebruiken.

Comments are closed.